Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Czy chaplain może mieć lightning clawy? |
1. Nie (za wyjątkiem BA) |
|
0% |
głosów: 0 |
2. Tak a dlaczego by nie? |
|
75% |
głosów: 9 |
3. ale co się stao? |
|
8% |
głosów: 1 |
4. eee...nie wiem |
|
16% |
głosów: 2 |
|
Wszystkich Głosów : 12 |
|
Autor |
Wiadomość |
KANE
Łucznik
Dołączył: 05 Sty 2007
Posty: 85
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 1/5 Skąd: zza światów
|
Wysłany: Wto 15:23, 20 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Chyba raczej czarny szał, czarna wściekłość brzmi jakoś nie po polsku
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
DonDamiano
Sanguinary High Priest
Dołączył: 01 Paź 2006
Posty: 704
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wrocław/Opole
|
Wysłany: Wto 23:58, 20 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Witam,
czarny szał czy czarna wściekłość, brzmią równie po polsku co inne takie tłumaczenia czyli nie są po polsku, więc co za różnica
Pozdrawiam,
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Rakoo
Master Librarian
Dołączył: 01 Paź 2006
Posty: 273
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wrocław Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Śro 12:44, 21 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
No to ja się wypowiem na podstawie codexu DA.
Szef Deathwingu niejaki Belial jako standardowe wyposażenie ma power weaponke i storm boltera. Standardowe czyli w opisie jest Sword of coś_tam (master-crafted power weapon i storm bolter). Zasady umożliwiają mu wymianę tego na grabki (2 x Lightning Claw) lub Młotek i Storm Shield.
A w opisie czytamy:
Master Belial zazwyczaj używa Młotka i Tarczy, czasem rusza do boju z grabkami. W bardzo ważnych misjach zdarza się, że korzysta z miecza.
Wniosek:
To co jest podstawowym wyposażeniem nie zawsze jest najczęściej używanym. I kontynuując. Taki Kapelan idąc do boju i mając dostęp do niemal wszystkich broni, wybierze na pewno tą, która jest najlepsza z punktu widzenia strategicznego, najbardziej optymalną na danego wroga. Tak więc na siły przeciwpancerne wybierze młotek, na tau pewnie crozius mu wystarczy a na chaos nie pogardzi grabkami.
Czyli nie ma nic złego w tym, że kapelani latają z plecakami i grabkami. Jest to równie fluffowe co power gamerskie.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
KANE
Łucznik
Dołączył: 05 Sty 2007
Posty: 85
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 1/5 Skąd: zza światów
|
Wysłany: Śro 15:11, 21 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
No mój jest w terminatorce, chyba nikt nie ma takiego Mi się podoba że mam przerzut na woundowanie. Uważam że w SM jest za mało przerzutów (re-roll) np. mój kolega który gra witch huntersami ma w 90% wojska przerzuty Pewnie w traitowych zakonach jest tego więcej.
A co do clawów to w polsce jest trudno dostać taką część, mnie one kosztowały 15 PLNów a cały terminator 5 dych ale myślę że lepiej za 5 dych zrobić sobie takiego termoska/chaplaina (dałem mu po prostu czaszke zamiast hełmu i trochę pierdół) niż kupić staroedycyjnego termosa za tyle samo
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zela
Dobosz
Dołączył: 01 Paź 2006
Posty: 38
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Śro 16:21, 21 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Tak moze
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Rakoo
Master Librarian
Dołączył: 01 Paź 2006
Posty: 273
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wrocław Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 9:16, 22 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
KANE napisał: | No mój jest w terminatorce, chyba nikt nie ma takiego |
Muszę Cię zmartwić
KANE napisał: | Mi się podoba że mam przerzut na woundowanie. |
A komuś się nie podoba? No chyba, że przeciwnikowi
KANE napisał: | Uważam że w SM jest za mało przerzutów (re-roll) np. mój kolega który gra witch huntersami ma w 90% wojska przerzuty |
Za punkty wiary, za zdaną liderkę i ograniczoną ilość (no chyba, że kolega nie doczytał zasad)
KANE napisał: | Pewnie w traitowych zakonach jest tego więcej. |
Pewnie nie
KANE napisał: | A co do clawów to w polsce jest trudno dostać taką część, mnie one kosztowały 15 PLNów a cały terminator 5 dych ale myślę że lepiej za 5 dych zrobić sobie takiego termoska/chaplaina (dałem mu po prostu czaszke zamiast hełmu i trochę pierdół) niż kupić staroedycyjnego termosa za tyle samo |
Wszędzie ciężko o clawy, 15 zł to raptem 2 funciaki czyli jakaś tam knysza. Tu proszę z pretensjami do naszego rządu, historii itp.
No pewnie, że lepiej przykleić czaszkę i duperele. Tylko, że część osób nie potrafi lub im się nie chce. Tobie się chciało... Gratuluje Właśnie zaoszczędziłeś trochę kasy
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
MAG.ISTER
Dobosz
Dołączył: 11 Lis 2006
Posty: 43
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Grabiszyńska
|
Wysłany: Sob 23:54, 24 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Najlepsza opcja wystawiania kapelana. Jump pack, pare clowów, bionika, artificte armor, adamantine mantle (odpornośc na instant kill'e). Wtedy kapela njest najbardziej mobilny. Do tego wrzuca sie go w squad assaltowców. Można kapelanowi wykupic furius charge? Bo nigdzie nie jest napisne że nie mozna ale nie wykupuje mu bo nie chce ewentualnie wałować.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Rakoo
Master Librarian
Dołączył: 01 Paź 2006
Posty: 273
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wrocław Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Nie 12:40, 25 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
MAG.ISTER napisał: | Można kapelanowi wykupic furius charge? Bo nigdzie nie jest napisne że nie mozna ale nie wykupuje mu bo nie chce ewentualnie wałować. |
W wh40k jeśli chodzi o sprzęt działa zasada "to co nie jest dozwolone, jest zabronione". Inaczej mówiąc, jeśli nigdzie nie pisze, że nie możesz wziąć, to po prostu nie możesz. I tak sie ma furius charge.
Mógłbyś, gdybyś kupił do niego command squad, ale wtedy nie może być na jump packu...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
adrian
Łucznik
Dołączył: 01 Paź 2006
Posty: 80
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 18:14, 25 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Rakoo napisał: | No to ja się wypowiem na podstawie codexu DA.
Szef Deathwingu niejaki Belial jako standardowe wyposażenie ma power weaponke i storm boltera. Standardowe czyli w opisie jest Sword of coś_tam (master-crafted power weapon i storm bolter). Zasady umożliwiają mu wymianę tego na grabki (2 x Lightning Claw) lub Młotek i Storm Shield.
A w opisie czytamy:
Master Belial zazwyczaj używa Młotka i Tarczy, czasem rusza do boju z grabkami. W bardzo ważnych misjach zdarza się, że korzysta z miecza.
Wniosek:
To co jest podstawowym wyposażeniem nie zawsze jest najczęściej używanym. I kontynuując. Taki Kapelan idąc do boju i mając dostęp do niemal wszystkich broni, wybierze na pewno tą, która jest najlepsza z punktu widzenia strategicznego, najbardziej optymalną na danego wroga. Tak więc na siły przeciwpancerne wybierze młotek, na tau pewnie crozius mu wystarczy a na chaos nie pogardzi grabkami.
Czyli nie ma nic złego w tym, że kapelani latają z plecakami i grabkami. Jest to równie fluffowe co power gamerskie. |
nadawanie logicznego sensu do figurkowej gry polegającej na posuwaniu figurek po stole w rytm komercyjnych FACKów pewnej anglosaskiej firmy zarabiającej na siebie i akcjonariuszy jest hobby porównywalnym do stąpania po cieńkim lodzie to o czym piszesz miałoby sens, gdyby przykładowa drużyna termozjadów wyskakiwałaby z liczbą AC równą ich liczbie, a nie z minimalną ilościa, dlatego iż boski DJ Macharius, czy jak sie zwał ten Capitan Ameryka od Ultramarynowanych Wiecznie Spoconych Marynarzy nakazał 2 i koniec. A pozostali trzej robią za obsawę czy łapaczy łusek po boskich nabojach ?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
KANE
Łucznik
Dołączył: 05 Sty 2007
Posty: 85
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 1/5 Skąd: zza światów
|
Wysłany: Nie 19:26, 25 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Na poprzedniego posta raczej sensownie nie odpowiem bo za bardzo go nie zrozumiałem a co do furious charge'a to oddział termosów z chaplainem to command squad (patrz kodex) a im (włącznie z chaplainem) można wykupić m.in. furious charge'a (patrz kodex) a co do chaplaina z jump packiem to mówiłem że już takiego widziałem ale mi on nie odpowiada, pozatym zwykły power sword to równie potężna broń, odkąd ją 1szy raz widziałem będe tak uważał do końca życia a z power gamerami po prostu nie gram i tak załatwiłem drażniącą mnie sprawę PG a teraz idę na zasłużoną emeryturę.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Snorri
Radosny krasnolud
Dołączył: 01 Paź 2006
Posty: 314
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Nie 21:45, 25 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
KANE napisał: | oddział termosów z chaplainem to command squad (patrz kodex) a im (włącznie z chaplainem) można wykupić m.in. furious charge'a (patrz kodex) |
Taa furius charge w command squadzie termosów potrzebny jest tak samo jak babci wąsy... szczególnie ze command squad nie może mieć grabek.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
KANE
Łucznik
Dołączył: 05 Sty 2007
Posty: 85
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 1/5 Skąd: zza światów
|
Wysłany: Pon 18:23, 26 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
OMG chaplain ma furious charge! I dzięki temu niszczy rhinosy i uderza 1szy kapujesz teraz?!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Paladyn
Pikinier
Dołączył: 03 Paź 2006
Posty: 54
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Pon 18:50, 26 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
I tylko po to zeby polepszyc kapeklana kupujesz caly command squad? Jak by to wielu stad powiedizala - mrok i zniszczenie. Taniej bedize dokupic mlotej jezeli ten kapelan ma rozwalac rhinosy a z 5 inicjatywy to sobie raczej pobije i lub na rowno z przeciwnikiem a jak nei to masz inv na 4+ zeby przezyc, poza tym command squad idzie na nogach wiej jak gdziekolwiek dojda to bedzie dobrze, bo pewnei po drodze oberwa z tylu rzeczy bo sa to punkty ktore dajesz przeciwnikowi.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
KANE
Łucznik
Dołączył: 05 Sty 2007
Posty: 85
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 1/5 Skąd: zza światów
|
Wysłany: Pon 19:12, 26 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Hmmm pomyślmy kupiłem chaplaina w terminatorce żeby chodził sam? NIE! Ma chodzić z termosami! Kurde zaczynam się denerwować to jest chyba logczine. W ogóle jaki command squad ja cały czas mówie o termosach w land raiderze albo teleporcie nie kapujesz że termosy z szefem są automatycznie command squadem...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
DonDamiano
Sanguinary High Priest
Dołączył: 01 Paź 2006
Posty: 704
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wrocław/Opole
|
Wysłany: Pon 20:46, 26 Mar 2007 Temat postu: |
|
|
Witam,
KANE napisał: |
{CIACH}
nie kapujesz że termosy z szefem są automatycznie command squadem... |
Prawdę pisząc to faktycznie nie kapuję
Gdzie jest zapis że oddział Termosów z automatu staje się Command Squadem szefa w TA Jakoś nie widziałem
Pozdrawiam,
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|